- De hoge inflatie betekent dat ook kinderen duurder worden.
- Wist je dat het over een periode van 23 jaar al snel vier ton kost om een kind groot te brengen?
- Besparen op terugkerende kosten van kinderen kan op lange termijn behoorlijk schelen.
- Lees ook: Deze 15 boodschappen zijn het hardst in prijs gestegen: olie en boter fors duurder, borrelen met vermout en noten blijft betaalbaar
Met de hoge inflatie worden boodschappen duurder, ben je meer kwijt voor energie en door de stijging van huren en hypotheekrentes gaan ook de kosten van wonen omhoog. Voor wie kinderen heeft, betekent dit dat de kosten van een gezin toenemen en dat tikt best aan op de langere termijn.
Je staat er misschien niet bij stil op het moment dat je een kind krijgt, maar een gezin stichten is niet goedkoop. Volgens spaarplatform Raisin ben je bijna 395.000 euro armer voordat je eerste kind op 23-jarige leeftijd echt financieel zelfstandig wordt.
Als je kijkt naar een tweeoudergezin met een totaal besteedbaar jaarinkomen van 70.386 euro, dan bedragen de vaste jaarlijkse kosten voor één kind ongeveer 15 procent van het besteedbaar gezinsinkomen (het totale inkomen, inclusief vakantiegeld, toeslagen en kinderbijslag), volgens Raisin.
Reken je ook de extra kosten van een grotere woning en een grotere auto mee op jaarbasis, dan neemt het kind een hap van ongeveer 24 procent uit het besteedbaar jaarinkomen.
In die berekeningen zijn dan alle kosten meegenomen die je niet zou hebben gehad als je kinderloos was gebleven. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, eten en drinken, lidmaatschap van clubjes, extra gebruik van elektriciteit en water, maar ook de aanschaf van een duurdere woning en een grotere auto.
Laat je de kosten van een groter woning en een ruimere auto buiten beschouwing, dan komt het percentage van 15 procent voor de reguliere onderhoudskosten van een kind aardig in de buurt van schattingen van het CBS, dat eerder becijferde dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar gezinsinkomen opslokt. Bij twee kinderen staat de teller op 26 procent en bij drie kinderen op 32 procent.
Dat de kosten voor elk volgend kind niet verdubbelen, komt omdat je sommige spullen, zoals kleding, een fiets, commode en een wandelwagen, kunt doorschuiven naar de jongste.
Maar er zijn ook kosten die je wél bij elk kind opnieuw moet maken, zoals luiers, voeding, verjaardagscadeaus en zwemlessen.
Drie kinderen kosten ruim een half miljoen euro
Heb je drie kinderen, dan heb je dus voor ruim een half miljoen euro aan de keukentafel zitten als je jongste kind 23 jaar wordt.
Of dit ook bij jou het geval is, valt natuurlijk te bezien, want dit zijn slechts gemiddelden. Het ene gezin heeft een ruimer inkomen dan het andere en ook het bestedingspatroon loopt nogal uiteen. Maar dat het veel geld kost om een kind groot te brengen, staat buiten kijf.
... terwijl de inkomsten vaak dalen
Daar staat bovendien vaak een lager inkomen tegenover. Volgens het Centraal Planbureau halveert het gemiddelde inkomen van Nederlandse moeders bijna na de komst van een kind. Dit komt vooral omdat ze minder uren gaan werken. Vaders blijven meestal evenveel verdienen.
Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Toch is het verstandig om goed op de kosten te letten. Waar kun je zoal op besparen, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg?
Helaas kun je niet overal makkelijk op bezuinigen. Neem bijvoorbeeld kinderopvang, die zeker in 2023 een behoorlijke hap uit het budget van werkende ouders neemt. Het is lastig om hierop te besparen, want goede alternatieven zijn niet altijd voorhanden.
Je kunt proberen je (schoon)ouders in te schakelen als oppas, maar dat kan alleen als zij niet ver uit de buurt wonen èn tijd en zin hebben om voor je kind te zorgen.
Ook kun je kijken of je met een andere ouder een deal kunt sluiten waarbij je ieder één dag op elkaars kinderen past. Maar hier kleven ook nadelen aan. Je bent sterk afhankelijk van de ander (en moet bijvoorbeeld vakanties op elkaar afstemmen) en hebt een probleem als een van beiden ziek wordt.
Boodschappen: veel besparen door op de kleintjes te letten
Er zijn wel andere posten waarop je flink kunt besparen. Dit geldt vooral voor dagelijks terugkerende kosten, zoals de boodschappen. Als je in de supermarkt consequent slimme keuzes maakt, tikt dat op langere termijn flink aan, zonder dat je er veel van merkt.
Of wat te denken van de energiekosten? Door stelselmatig de verwarming lager te zetten als je kind op school of het kinderdagverblijf is, kan je energierekening fors omlaag; zeker bij de huidige tarieven.
Eten: kies voor huismerken en grootverpakkingen
Je kunt de hoogte van het bedrag op je kassabon flink verlagen door te kiezen voor goedkopere merken en grootverpakkingen. Neem bijvoorbeeld drinkyoghurt voor het tienuurtje op de basisschool. Als je je kind een beker meegeeft in plaats van een pakje, scheelt dat meer dan 20 cent per keer. Kies je daarnaast voor drinkyoghurt van een huismerk in plaats van een A-merk, dan kun je hier nóg eens 12 cent per keer mee uitsparen.
In totaal kun je zo ruim 60 euro per jaar besparen. Gedurende de hele basisschoolperiode komt dat neer op meer dan 500 euro. Nóg voordeliger – en gezonder – ben je uit als je kiest voor water of melk.
Deze systematiek geldt voor meer producten. Koop je bijvoorbeeld een pak chocoladevlokken van een huismerk, dan ben je ongeveer de helft voordeliger uit dan wanneer de keuze valt op een duur merk met strooisel met grappige figuurtjes.
Stel een weekmenu op
Je bent vaak ook een stuk voordeliger uit als je een weekmenu opstelt en voor de hele week boodschappen haalt. Je hoeft dan niet elke dag naar de supermarkt en dat voorkomt impulsaankopen. Bovendien kun je bij het samenstellen van je weekmenu rekening houden met restjes.
Gezonde keuzes zijn vaak ook voordelige keuzes
Bij baby’s kun je flink besparen door borstvoeding te geven. Dit is bovendien gezonder. Als je daarnaast de potjes kindervoeding vervangt door zelfgemaakte fruithapjes en maaltijden, loopt de teller nog harder op, want voor een potje betaal je vaak minimaal 1,50 euro.
Wordt je kind wat ouder, dan is het verstandig het snoepen te beperken en je kind water of ongesuikerde thee te geven, in plaats van limonade. Ook dat is beter voor zowel de portemonnee als de gezondheid. Dit geldt ook voor het meegeven van fruit in plaats van dure en vaak ook ongezonde schoolkoeken naar school.
Luiers: koop aanbiedingen en huismerken
Luiers zijn de eerste vier jaar in het leven van je kind een behoorlijke kostenpost. Door over te stappen van een A-merk naar een huismerk, kun je meer dan 400 euro per jaar besparen. Dat komt neer op meer dan 1.600 euro per kind.
Ook scheelt het ook aanzienlijk in de portemonnee - en tijd - als je kind eerder zindelijk wordt.
Struin aanbiedingen af
Een andere beproefde manier om goedkoper uit te zijn in de supermarkt is door lang houdbare producten die je vele gebruikt, zoals wasmiddel, vaatwasblokjes, limonade, ontbijtgranen en luiers, in de aanbieding te kopen.
Kleding: shop eens tweedehands
Omdat kinderen nog in de groei zijn, kunnen de kosten voor kleding behoorlijk oplopen. Door iets minder kieskeurig te zijn, kun je hierop flink besparen. Kies bijvoorbeeld voor goedkopere winkels in plaats van dure merken.
Ook kun je voordelig een garderobe bij elkaar shoppen als je je toevlucht zoekt tot tweedehandskleding. Misschien kunnen vrienden met wat oudere kinderen kleding aan jou doorspelen of kun je via Marktplaats of een Facebookgroep uit je woonplaats voor een zacht prijsje een zak vol kleding op de kop tikken.
Ook in kringloopwinkels, op kledingbeurzen of op Koningsdag kun je vaak voor weinig geld je slag slaan. De kwaliteit van de kleding is vaak nog goed, omdat het meestal maar korte tijd is gedragen.
... en shop in de uitverkoop
Kleding die je elk seizoen kunt dragen, zoals gympen, spijkerbroeken, pyjama’s, blouses en dunne truitjes, kun je rustig op de groei kopen in de uitverkoop. Zo is januari een prachtig moment om winterkleding in de uitverkoop te kopen.
Is je kind uit een jas of spijkerbroek gegroeid, dan kun je zelf die kleding weer verkopen.
Speelgoed: denk vooruit
Bij bezuinigingen op speelgoed kan goedkoop duurkoop blijken te zijn, als je concessies doet aan de kwaliteit. Je kunt beter een mooie set Lego kopen dan goedkope prullen met een korte speelduur.
Wel kun je op Koningsdag, rommelmarkten en op Marktplaats vaak mooie deals sluiten. Denk ook hierbij vooruit: misschien kun je het speelgoed geven op de verjaardag van je kind of met Sinterklaas. Het speelgoed kun je later weer – eventueel met winst – via dezelfde kanalen verkopen. Ook kun je speelgoed ruilen met een andere ouder.
Heeft je peuter of kleuter veel speelgoed gekregen met zijn verjaardag of Sinterklaas, leg dan een deel van het speelgoed apart. Op een later moment kun je het wisselen, zodat je kind altijd iets nieuws heeft om mee te spelen, zonder dat je er extra voor in de buidel hoeft te tasten.
Telefoon: overweeg een abonnement met gebruiksplafond
Veel kinderen krijgen al op jonge leeftijd een telefoon. Als je thuis nog een oude smartphone hebt liggen die goed werkt, geef die dan aan je kind. Of koop een tweedehands of refurbished toestel. Dat scheelt enorm in de kosten.
Vergeet ook de kosten voor bellen en gebruik van internet niet uit het oog. Deze kunnen behoorlijk oplopen als je hier niet goed op let. Gebruik van Instagram, Snapchat, WhatsApp en YouTube slokken ongemerkt enorm veel data op.
Zorg er daarom voor dat je kind zoveel mogelijk gebruik maakt van wifi. Ook een prepaid smartphone kan een oplossing zijn om de kosten binnen de perken te houden. Maar dat is wel omslachtig, omdat je het tegoed steeds moet opwaarderen. Bovendien is de kans groot dat het tegoed steeds snel op is, zeker als je kind veel op internet actief is.
Je kunt ook kiezen voor een abonnement. Een abonnement zonder beperkingen voorkomt nare verrassingen achteraf, maar is wel duurder. Er zijn ook abonnementen met een gebruiksplafond. Heeft je kind de data van de bundel bereikt, dan kan hij of zij niet meer online zijn of bellen. Ook zijn er providers die de internetsnelheid verlagen zodra het plafond is bereikt. Dit zal je kind motiveren om zorgvuldig met het gebruik van data om te gaan.
Inventaris: zwicht niet voor de verleiding van dure merken
Ook op zaken als een wandelwagen, kinderbed en fiets kun je vrij eenvoudig besparen. Fabrikanten en winkeliers rekenen hiervoor vaak woekerprijzen, omdat ze weten dat jonge ouders het beste willen voor hun kind. Bedenk wel dat een baby zich echt niet tekort gedaan zal voelen als hij wordt rondgereden in een tweedehands kinderwagen in plaats van het nieuwste model Bugaboo.
Op websites als Marktplaats of in Facebookgroepen waar spullen te koop worden aangeboden, kun je prachtige spullen voor een vriendenprijsje op de kop tikken. Je kunt ook kiezen voor een showroommodel of artikelen uit een outletzaak. Beknibbel echter niet op veiligheid.
Bij de inrichting van de kinderkamer is het ook slim om wat verder vooruit te denken. Kies bijvoorbeeld in plaats van een commode voor een dressoir, dat je later ergens anders kunt plaatsen. Een kinderbed in de vorm van een Formule 1-raceauto zal je kleuter vast cool vinden, maar na een aantal jaren vindt hij het waarschijnlijk kinderachtig. In plaats daarvan kun je beter overschakelen op een normaal eenpersoonsbed als je kind het ledikantje is ontgroeid.
Kies ook voor een neutrale inrichting van de slaapkamer, zodat niet om de paar jaar een restyling nodig is. In
Vakanties en uitjes: maak gebruik van kortingsacties en boek je vakanties slim
Wees ook creatief met uitjes en vakanties. Voordeelbonnen en kortingsacties kunnen een dagje uit een stuk vriendelijker maken voor je portemonnee. Gaan je kinderen nog niet naar school, boek dan je vakanties buiten de schoolvakanties om.
Boek je vakanties slim: bijvoorbeeld heel vroeg of juist last minute. Ga eens wat dichter bij huis op vakantie, zodat je geen dure vliegtickets hoeft te kopen.
Beugel: vraag meer offertes aan en kies een tandartsverzekering
Ongeveer 40 procent van de kinderen krijgt een beugel. Dit kost al snel zo’n 2.000 tot 3.000 euro. Wil je niet onnodig veel geld uitgeven, ga dan niet meteen akkoord met het voorstel van de orthodontist, maar vraag hem om voordeliger alternatieven en vraag ook prijsopgaven op bij verschillende praktijken.
Ook scheelt het als je een tandartsverzekering afsluit, met dekking voor orthodontie. Minderjarige kinderen zijn gratis meeverzekerd met de aanvullende verzekering van hun ouders.
Houd er wel rekening mee dat de meeste verzekeraars een wachttijd van een jaar hanteren, om te voorkomen dat ouders hier misbruik van maken. Dus sluit zo’n verzekering tijdig af. Maar zelfs met een wachttijd van een jaar is een verzekering vaak voordeliger dan wanneer je de kosten volledig zelf moet dragen.
Houd er wel rekening mee dat je ondanks een tandartsverzekering waarschijnlijk nog wel een fors deel van de kosten uit eigen zak moet betalen. De vergoeding voor een beugel is namelijk meestal gemaximeerd.
Het loont overigens de moeite om verschillende tandartsverzekeringen naast elkaar te leggen, want de premies en vergoedingen lopen enorm uiteen.
Studie: begin vroeg met sparen
Gaat je kind studeren, dan gaat de teller nog harder lopen. Voor een thuiswonende student moet je rekenen op ruim 600 euro per maand aan collegegeld, boeken, kleding, de telefoon, zorgverzekering, vervoer, uitgaan en hobby’s. Na vier jaar staat de teller dan op 30.000 euro. Voor een uitwonende student moet je rekenen op het dubbele.
Hier staat wel studiefinanciering tegenover, maar dit is geen vetpot. Het is daarom verstandig om al vroeg te gaan sparen om je kind financieel te ondersteunen.
Bezuinigen op studiekosten kan onder andere door te kiezen voor tweedehands boeken, indien mogelijk je kind thuis te laten wonen en vaste lasten, voor bijvoorbeeld te telefoon en verzekeringen, kritisch tegen het licht te houden.
Gaat je kind op kamers, dan kan een kleinere kamer of een kamer wat verder uit het centrum een behoorlijke besparing opleveren. Woonruimte kopen voor je zoon of dochter is vanwege de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4 procent helaas minder aantrekkelijk geworden.